ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ (31)

H EYKAΛΥΨΙΣ στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

H EYKAΛΥΨΙΣ στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ποιος θα το πίστευε, ότι το αθώο και υγιεινό λάδι, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά όταν απορριφθεί με το λάθος τρόπο. Κι όμως, ένα λίτρο λάδι, αν πέσει στο νερό, στην ουσία καταστρέφει 14 φορές τον όγκο του, δηλαδή καθιστά μη πόσιμα 14 ολόκληρα λίτρα νερού. Δυστυχώς, το πολύτιμο αυτό αγαθό, γίνεται ένα πολύ δυσβάσταχτο πρόβλημα κατά την απόρριψή του, κι ένας πολύ σημαντικός και επικίνδυνος παράγοντας μόλυνσης.

Αυτό κατανόησαν τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου Δράμας στη διάρκεια της επίσκεψης της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ στο σχολείο τους. Συνήθως, μετά το μαγείρεμα, ή το τηγάνισμα, ή το λάδι που απομένει στο πιάτο από μια κρύα σαλάτα, ρίχνεται στην αποχέτευση.

Ομοίως και όλα τα μαγειρικά λίπη. Αυτός όμως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας, απόφραξης των αποχετεύσεών μας. Το λιπαρό αυτό υλικό, επικάθεται στα τοιχώματα των σωλήνων, και δημιουργεί ένα τέλειο υπόστρωμα για άλατα, ή άλλα υλικά να κολλήσουν και να φράξουν τις σωλήνες μας. Αν πάλι τα απόβλητά μας καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επικάθονται δηλαδή στα τοιχώματα των δεξαμενών, καταστρέφοντας τη διαδικασία του καθαρισμού. Στην περίπτωση που απλά το μαζεύουμε σε δοχεία, εννοείται ότι ποτέ δεν θα πρέπει να το πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων γιατί: Μπορεί να σπάσει το δοχείο ή η φιάλη και να λερώσει τον κάδο ή ακόμα και το έδαφος. Το λάδι είναι από τις αγαπημένες τροφές των τρωκτικών, άρα μπορεί να προσελκύσει ποντίκια που κυκλοφορούν σε μεγάλους αριθμούς στις πόλεις. Επιπλέον είναι πολύ εύφλεκτο. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί στους κάδους, θα συμβεί στο απορριμματοφόρο ή στη χωματερή. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, το αθώο μας λαδάκι ή μαργαρίνη μας, θα μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα περιβαλλοντικής μόλυνσης. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να δώσουμε το λάδι που μας είναι πλέον περιττό και άχρηστο για ανακύκλωση.

H EYKAΛΥΨΙΣ στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Προσοχή, δεν πρέπει εκεί να απορρίπτουμε λάδια μηχανής ή αυτοκινήτου, γιατί δεν είναι φυτικής προέλευσης, αλλά συνθετικά και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον ίδιο τρόπο.

Το βιοκαύσιμο (βιοντίζελ) παράγεται με τη στερεοποίηση των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών με την προσθήκη κάποιας αλκοόλης. Η απόδοσή του (σε ποσότητα) είναι αρκετά υψηλή, αν υπολογίσουμε ότι κάθε λίτρο πρώτης ύλης (λάδια και λίπη) μπορούν να παράγουν έως 0,8 λίτρα βιοκαυσίμου.

Σε εφαρμογή, το προϊόν αυτό που παράγεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, ή σε μείξη με ντίζελ. Φανταστείτε λοιπόν πόση οικονομία μπορούμε να έχουμε μόνο ανακυκλώνοντας τα οικιακά μας λάδια. Σήμερα στην Ελλάδα η ανακύκλωση του λαδιού είναι ακόμα στα σπάργανα. Στην ουσία ανακυκλώνουμε περίπου το 10% από το λάδι που μπορούμε να ανακυκλώσουμε.

Το ουσιαστικό μας κέρδος από αυτό: Καθαρό περιβάλλον Εξοικονόμηση φυσικών πόρων Μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των απορριμάτων Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εκπομπές καύσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Offcanvas Module

Our themes are built on a responsive framework, which gives them a friendly, adaptive layout